Bijak Tapi Bodoh ...

Bila rasa cemburu mula menguasai diri, erti persahabatan ditolak ketepi demi memuaskan nafsu syaitan sendiri.  
:60:      :60:       :60:      :60:      :60:       :60:       :60:       :60: 

 Emm.. tak payah nak cakap panjang panjang. Tak payah nak hurai lebar lebar. 
Korang mesti dah faham dah kan ape aku nak bebel bebel kali ni kan. 
Aku seryesly tak faham dengan manusia ni kan. Kes cemburu sikit aje, sanggup tikam kawan. Pastu, bukan maen sodap lagi buad ketupat sambil berdekah-dekah ketawa. Puas la kan:120: *memang la puas. Sebab dapat tambah dosa.* hua3.:face9:

Tak nak cakap panjang2 (macam aku ckp kat atas tadi). Cuma aku agak terkilan dan sedikit kecewa. Sang pendengki2 yang bijak itu cuma bijak di atas kertas, tapi bodoh perlakuannya. Yes, perlakuan mereka jelas menunjukkan ketidakbijakan mereka disebalik otak mereka2 yang bijak itu:face58:

Jangan disebabkan satu kelemahan, korang pinggirkan kawan korang. 
Jangan disebabkan satu kelemahan, korang jaja , korang aibkan kawan korang.
Kerana tahulah korang2.. Manusia ni tak PERFECT. 



Tapi takper. Biarkan mereka hanyut dengan kebodohan mereka. Ingatlah kamuu, Allah itu Maha Adil. Hukum karma akan membalas kembali segala perbuatan mereka. Tak gitu? 

Skali lagi aku peringatkan, iman aku still senipis bawang. 
Tak layak nak menegur, juz layak untuk ditegur.
Perghh. Skema aje kan? *heran ape aku*

p/s. Ada yang pergi Mekah, tapi bila balik perangai still tak berubah malahan lagi teruk... itu namenya tak dapat Haji Mabrur. Ye eh:120: HEHE. 


 (entry ni xde kaetan dengan yang hidup atau dengan yang mati.)

19 comments:

syairahmohdanuar said...

hehe.puas sbb dpt tmbh dosa? >.<

RaraTan said...

@syairahmohdanuar hehehe. sang penabur fitnah itu. hehe XD

.:QIELA:. said...

memg saket atie sgt dengan kwn mcm nie...dh penah alami tp saba jerr...
sekarang dh lme x jumpe dak yg kne an qiella 2..

RaraTan said...

@.:QIELA:. yes. tahuu xpe. sgt2 sakit ati. kite buad baik, tp jahat yg dibalasnye. huhhuhu

nelly said...

sabar je la .
manusia ni macam2 ragam dia .
belum tentu dia pandai kalau balik umrah pun still berlagak ~

RaraTan said...

@nelly yeap. besabar itu ubat yg paling mujarab. (yekottt.)
hehe. sebab tu lahh kan kite kne pandai2 pilih kawan ann.. hummm:(

KUREKURE COMEL said...

sejak akhir2 ni RT makin garang la...hehehe...


akak percaya dgn hukum karma....
dia buka aib org....nnti beribu ribu aib dia pulak terbuka....
cayalah...

lieyly said...

rara , besa r tuh ~
adat dunia kan ? mcm rara ckp larh~
pndai atas kertas ja..
pdahal luaran dia , ter0k ~
urmm , xpa2 yg penting dia sedar dan insaf :)

RaraTan said...

@KUREKURE COMEL wahhhh. yeker? hehehe
taper2. besok RT jadi ceria balek. kih3.

yalahhkann. skali dia saketkan ati org.. beribu2 kali dia tekena balek.

wakena beb! hehehe

RaraTan said...
This comment has been removed by the author.
RaraTan said...

@lieyly hee. yawp. Alia betul. Moga2 cepat lahhh si dia tu insapp eh? hee

Cekodok said...

sabar2 rara.... tarik napass... hembbusss... sabar2

RaraTan said...

@Cekodok hehehe. yea3... sabar itu sparuh drp imannn :)

CikHaniBhulat said...

it true dear...ih happen to me now..hurm, shbat sejati mmg susah nak cari..tp shbat nak caci maki mmg sng nak dpt kan...

manusia hnya nampak kesalahan org jew, kebaikan yg kita buat dah xnampak dah...konon nyew kite la paling jhat...xphm la dgn manusia cm tu....

RaraTan said...

@CikHaniBhulat yes.. tahu takper. yela, org yg kite anggap kawan slame ni, sgp buat macam tu kat kite an? mesti sedih gile2..

p/s. RT faham. hehe

CikHaniBhulat said...

ouh...terimas kerana memahami....terharu jap..hehehe

RaraTan said...

@CikHaniBhulat hehe. sokayy aje. org yang pernah alami je faham perasaan kite kan? hua2

CikHaniBhulat said...

btul3..(versi upin ipin)
so bw2 bersabar...biarkan mereka..nak ketawa kan org kew, apew ke, kita x rugi pe2 pon kan2

RaraTan said...

@CikHaniBhulat hahaha. betul2. dorang tu je yg dpt dose. kih3